Siromaštvo i socijalna nejednakost

Svjedoci smo sve oštrijem povećanju jaza između bogatih i siromašnih slojeva u Hrvatskoj kao i u svijetu. Iako se već desetljećima borimo protiv siromaštva – bogate zemlje šalju humanitarnu pomoć zemljama Trećeg svijeta, organiziraju se brojne humanitarne manifestacije i prikupljaju sredstva – problem ne nestaje, nego nažalost postaje sve izraženiji. Zašto?
Činjenica da u sadašnjem monetarnom sustavu novac stvaramo u obliku duga, je jedna od najsnažnijih sila koja pridonosi povećanju ekonomsko-socijalne nejednakosti u svijetu. Kako?
U trenutnom sustavu novi novac ulazi u opticaj kroz zaduživanje, a u dugove ulaze uglavnom oni koji novca nemaju dovoljno (siromašni). Budući da taj novac moraju vratiti s kamatama, uvijek će vraćati više nego su dobili te se uvijek više novca prenosi od dna prema vrhu. Siromašni tako s vremenom imaju sve manje, a bogati sve više…
Bez obzira na brojne mjere kojima se s jedne strane trudimo smanjiti taj jaz, ako nastavimo ignorirati novčani sustav koji distribuira novac od siromašnih prema bogatima, ne možemo se zaista uhvatiti u koštac s tim gorućim problemom.

Zašto se ekonomski jaz povećava? (3 min)

Istraživanja u sve većem broju zemalja redom potvrđuju ovaj trend, a nekoliko primjera koji vrlo slikovito ilustriraju opseg tog problema možete pogledati ispod u samo nekoliko minuta.

Globalna nejednakost (4 min)

Velika Britanija (3 min)

Sjedinjene Američke Države (6 min)