Problem

Trenutna ekonomska situacija u Hrvatskoj kao i u cijelom svijetu je najjasniji pokazatelj potrebe za promjenom sustava koji vrlo očito ne funkcionira. Pokretač i gorivo tog sustava je novac, a svi mi sudjelujemo u procesu razmjene novca za robu i usluge koje koristimo. Naši životi izravno ili neizravno uvelike o njemu ovise, međutim, znamo li svi mi kako novac zaista funkcionira i možemo li biti odgovorni suigrači, dorasli izazovu tog ogromnog, nepreglednog sustava ako ne poznajemo pravila igre?
Znamo li tko i kako stvara novac?
Tko odlučuje o njegovoj količini i u što se troši?
Kako smo došli u situaciju u kojoj su sve države svijeta zadužene, kao i većina populacije i gospodarstva? Otkud je sav taj novac došao?
Razumljivo je možda da netko nekome nekada nešto duguje, ali kako je moguće da su svi toliko zaduženi istovremeno? Kome dugujemo toliki novac? Ekonomija već desetljećima (ako ne i stoljećima) opetovano proživljava cikluse procvata i kraha i svi to prihvaćamo kao neki “prirodni zakon”. Ali ni ekonomija niti novčani sustav nisu prirodne sile. Čovjek je te sustave dizajnirao, stoga ih čovjek može i redizjnirati. Stvarajući stabilan novčani sustav moći ćemo se zaista pozabaviti problemima koji su naizgled odvojeni, ali su u suštini njime uvjetovani. Ti problemi uključuju epidemiju duga, siromaštvo, nezaposlenost, trajan pad kvalitete proizvoda koje koristimo, stalni rast cijena, globalizaciju, ekološku krizu i krizu resursa, agresivnu ekonomsku politiku, nemogućnost utjecanja na razvoj gospodarstva u smjeru koji priželjkujemo, manjak vremena i mogućnosti izbora te činjenicu da stupanj tehnološkog napretka koji smo postigli nije proporcionalan koristi koju od tog napretka imamo.